هالووین (Halloween) یکی از فراگیر ترین و خرافاتی ترین جشن ها در آمریکا، اروپا و برخی کشور های آسیا است که از قرن نهم میلادی رواج پیدا کرده است. این جشن در 31 اکتبر (شب اول نوامبر) مصادف با 9 آبان ماه برگزار می شود و 3 شبانه روز ادامه دارد.
مراسم هالووین که ریشه در ترس و خرافات از ارواح و اجنه دارد اکنون به عنوان یک جشن برای شادی و تفریح برگزار می شود و اکثر افرادی که در آن شرکت می کنند دلیل این مراسم و چگونگی پیدایش جشن هالووین را نمی دانند.
در 2000 سال پیش اقوام «سلت» که در اروپا زندگی می کردند (در مناطقی مانند ایرلند ، انگلیس و فرانسه) شروع سال جدید را همزمان با برداشت محصولات کشاورزی از جمله کدو تنبل، جشن می گرفتند که برای آنها نماد پایان فصل تابستان و آغاز فصل سرما بود.
از آنجا که با فرارسیدن فصل سرما مرگ و میر انسان ها بیشتر می شد، بیماری ها شیوع بیشتری می یافتند و محصولات کشاورزی دچار سرما زدگی می شدند مردم طبق یک خرافه ، این اتفاقات را تنها ناشی از فصل سرما نمی دانستند و ارواح سرگردان، اجنه و شیاطین را در این اتفاقات دخیل می دانستند.
بنابراین مردم قوم «سلت» باور داشتند که با برافروختن آتش و ترساندن ارواح سرگردان می توانند بلا ها و اتفاقات ناگوار را از خود دور کنند. آنها این مراسم را همراه با جشن شروع سال جدید و برداشت محصولات انجام میدادند و مدت 3 شبانه روز به برافروختن آتش و مراسم می پرداختند.
این مراسم، سامهین (Samhain) «پروردگار مرگ» نامیده می شد. آنها اعتقاد داشتند در این شب دروازه بین دو دنیا گشوده میشود و خدای جهان مردگان همراه با ارواح، اجنه و دیوها به روی زمین میآید.
آنها همچنین جلوی درب خانه خود برای ارواح نوشیدنی و غذا میگذاشتند تا مانع از ورود آنها به خانه شوند و در مسیرهای مختلف نیز شمع یا مشعلهای بزرگ روشن میکردند تا ارواح بتوانند راه خود را برای بازگشت به دنیای دیگر پیدا کنند. پوشیدن لباس هایی عجیب، قربانی کردن، طبل زدن و یا کوبیدن بر بشقاب های فی، گذاشتن کلاه خود های ترسناک و یا صورتبند و ماسک های ترسناک از جمله کارهایی بود که در این مراسم انجام می شد.
این آیین سنتی قرن ها به همان صورت ادامه داشت تا این که رومی ها به این منطقه (ایرلند و بریتانیا) حمله کردند.
یکی از نتایج این حمله، ورود مسیحیان به این سرزمین بود که باعث تغییراتی در مراسم سامهین شد. رهبران کلیسا جشن های غیرمسیحیان را با مراسم و تعطیلات مسیحیان تلفیق کردند.
«پاپ گرِگوری سوم» در قرن هشتم میلادی رسما اول نوامبر را با افزودن یک چاشنی مذهبی به آن، روز "گرامیداشت قدیسان و کشته شدگان در راه خدا" (All Hallows Day) نامگذاری کرد.
با گذر زمان، جشن سنتی هالووین، از حالت یک آیین مذهبی خارج شد و فعالیت های مفرح از جمله ترساندن یکدیگر و انجام فعالیتهای مورد علاقه کودکان را نیز در برگرفت . در اوایل قرن ۱۹ میلادی، بسیاری از ایرلندی ها به آمریکا مهاجرت کردند و این جشن یا مراسم هالووین را به آمریکا سرایت دادند.
این مراسم شامل پوشیدن لباس های عجیب و ترسناک، ماسک های وحشتناک، شوخیهای ترسناک (مثلاً با غافلگیر کردن افراد)، تعریف کردن و شنیدن داستانهایی درباره ارواح و اجنه، تماشای فیلمهای ترسناک، رفتن به مکانهای متروکه و ترسناک، و تزئین خانه به شکل خانههای جنزده، آتش بازی و ترقه بازی و. می شود.
برگزاری مراسم هالووین در آمریکا، مشکلاتی را برای مردم ایجاد کرد، طوری که مجرمان آمریکایی در این سه شب، مردم را مورد آزار و اذیت قرار می دادند، به خانه ها حمله می کردند و در برابر اعتراض مردم، ادعا می کردند که این اتفاقات ناشی از حضور ارواح مرموز و شیاطینی است و آنها هستند که مردم را تحریک می کنند.
آسیب هایی که این مراسم به همراه داشت باعث شد که برگزاری هالووین در آمریکا برای مدتی متوقف شود. پس از آن، برای اولین بار در سال ۱۹۲۰ میلادی دولت آمریکا تحت تدابیر امنیتی، مجوز رسمی برگزاری این مراسم شیطان پرستی را صادر کرد.
با این حال در طی سال ها ، اخبار حوادث در شب های هالووین نشان می دهد که حوادثی نظیر آتش سوزی، ضرب و شتم و حتی مرگ به بالاترین حد خود در طول سال می رسد.
یکی از نمادهای هالووین یک کدوتنبل توخالی است که برای آن دهان و چشم به صورتی ترسناک درآورده شده و با روشن کردن شمع درون کدوتنبل به آن جلوهای ترسناک داده میشود.
ولی چرا کدو تنبل؟ کدو تنبل یا کدو حلوایی نیز یکی از اصلی ترین محصولاتی بود که اقوام سلت در آغاز فصل سرما برداشت می کردند.
احتمالا آنها نیز از کدو حلوایی با خالی کردن درون آن برای درست کردن یک چهره ترسناک استفاده می کردند یا آنرا به شکل یک چهره ترسناکی برش داده و درون آن شمع روشن می کردند. همچنین از ترب های بزرگ و شلغم نیز برای ساخت فانوس استفاده می کردند.
امروزه مراسم هالووین بیشتر به عنوان فرصتی برای تفریح کردن شناخته میشود و گفتن داستانهای مربوط به ارواح سرگردان چندان در آن جایی ندارد اما پوشیدن لباسهای عجیب و صورتک های ترسناک همچنان جای خود را در این مراسم حفظ کرده است.
جشن هالووین پس از کریسمس، دومین جشن بزرگ غربیها و بویژه آمریکاییها محسوب میشود به طوریکه آنها هر ساله بیش از ۶ میلیارد دلار را صرف برگزاری این جشن میکنند.
درباره این سایت